Muutama museo Skoteissa

Post Reply
User avatar
AVRO
Jäsen
Jäsen
Posts: 1775
Joined: 07 Jan 2008, 08:21

Muutama museo Skoteissa

Post by AVRO »

Laitetaan tännekkin kun kaikki eivät seuraa kaikkia voorumeita.

Ei mitään erityisen sävähdyttävää matkailua, mutta päämäärät varsin maukkaat jos tykkää äimistellä teknistä kalustoa. Yleensä näissä, varsinkin pienemmissä, museoissa/näyttelyissä on erittäin mukava ja jutusteluun taipuvainen henkilökunta. Eivät pelkästään ole käsi ojossa rahaa vaatimassa vaan saattaa päästä turisemaan pitkätkin tovit.

Hiljattain kävin päiväreissulla Ayr - Dumfries - Ayr, kohteena Dumfries and Galloway aviation museum.
http://www.dumfriesaviationmuseum.com/
Sattuneesta syystä tykkään lentokoneista, ja erityisesti vanhoista. Uudempia kun näkee ja kokee riittävästi työmaalla.

Ajomatka sujui mukavasti A70 ja A76 maantietä pitkin, aika sujuvasti kulkeva tie ja matkalla on komeitakin maisemia kun tie kulkee kohtuullisen kumpuilevassa maastossa eikä tämä Skotlannin maaseutu muutenkaan mitenkään epämiellyttävältä näytä. Muunmuassa sellainen vankkojen puiden reunustama ja myös kattama tie on varsin kivaa visuaalisesti.
Museo itsessään pitää sisällään pienehkön kokoelman sekalaista kalustoa, koneet ulkona ja säiden rasittamia mutta ei liiaksi. Sisätiloissa on mm. moottoreita eri aikakausilta eri kuntoisina, paikalliset museot tykkäävät myös esitellä pienesineistöä ja kaputtikoneiden osia. Teemanäyttelyitäkin, perinteinen on WWII-aikainen lennonjohto rekvisiittoineen.
Täällä on myös Hawker Siddeley Tridentin ohjaamo/matkustamo-osa jonne pääsee tutustumaan, meikäläistä nämä viehättävät kun voi vertailla ihan käsinkosketellen vanhakantaisen matkustajakoneen konttoria uudempiin Playstation-vehkeisiin.
Käymisen arvoinen paikka jos seudulla liikkuu.

Nyt kävin ajankuluksi Ayr - Bo'ness(Edinburgh) - Ayr reissun.
Matkasta ei juuri mitään sävähdyttävää, tylsää M77-M80-M9 valtaväylää eestaas matka toki taittuu kun valtaosan saa ajaa 70mph mutta mitään nähtävää tässä ei ole.
Päämääränä olivat http://www.srps.org.uk/railway/home.html ja http://www.motor-museum.bo-ness.org.uk/

Erittäin suositeltavia jos liikut seudulla.

Rautatiemuseolla on paljon katsottavaa ja asiallinen kahvila/lounasravintola, juna-asema josta ajellaan höyryveturin vetämänä sightseeing ajoja. Näyttelyhallin vetureihin pääsee sisään, kuten myös joihinkin vaunuihin fiilistelemään. Kaikenlaista rautateihin liittyvää kalustoakin on, ja valokuvia sekä kylttejä.
Täällä saa helposti pari-kolmekin tuntia kulumaan jos tykkää muutakin kuin nopeasti juosta esittelyt läpi. Vaikutti myös erittäin lapsiystävälliseltä paikalta, pienille oli hieman puuhattavaa ja kassalla olleet herrasmiehet näyttivät tykkäävän pienten kanssa seurustelusta. Hallissa oli myös "piilotettu" nalleja pienten löydettäväksi. :)

Motor museum on autoihin , ja näköjään elokuviinkin, keskittynyt pieni museo. Autoiluun ja elokuviin liittyvää tavaraa on runsaasti, autot on hieman ahtaasti kun tilat ovat rajalliset. Isäntä oli varsin leppoisa paksu ukko joka oli kovin kiinnostunut kun vieras tuli suurten rallikuskien maasta.
Täälläkin saattaa saada aikaa menemään, mutta pienen koon vuoksi kannattaa ehkä suunnitella samalle reissulle vaikka tuon rautatiemuseon kanssa. Isäntä on siis erityisesti James Bond fani, kaikenlaista ko. elokuvagenreen liittyvää rekvisiittaa on runsaasti ja ukko mielellään jutustelee aiheesta.

Jos siis liikut Glasgow - Edinburgh alueella niin tuossa on heti kolme paikkaa joissa moottoripään kannattaa käydä. Hinnathan näissä ei yleensä päätä huimaa. Auto on kyllä must, ovat sen verta syrjässä.

Glasgowssa on myös Riverside Museum jossa on kaikenlaista liikkumiseen liittyvää kalustoa laidasta laitaan, vapaa pääsy. Rannassa, heti museon takapihalla, on vanha tall ship Glenlee jossa pääsee vierailemaan. http://www.glasgowlife.org.uk/museums/r ... fault.aspx
Tännekkin voi mennä autolla, mutta junakin on oiva vaihtoehto. Läheiseltä juna-asemalta on hetken kävely jos jalat kantavat ja sää on suosiollinen.

Kuvia ei ole erityisesti jaettavaksi mutta tässä parit innostuksen lisäämiseksi.
Attachments
IMG_20170701_113441.jpg
IMG_20170701_113441.jpg (163.78 KiB) Viewed 9334 times
IMG_20170701_143204.jpg
IMG_20170701_143204.jpg (126.85 KiB) Viewed 9334 times
IMG_20170618_131112.jpg
IMG_20170618_131112.jpg (148.64 KiB) Viewed 9334 times
P38A -97,4,x bi-fuel
RRC 3,9SE -90
S-Type 3.0 Sport, -01, RHD
P38A -95 raato
Rover 3500S efi -73
Jaguar XJ-S V12 series II -89
Clean car/Sick mind. Topicin kaappaaja #1
User avatar
Ellunkana
Jäsen
Jäsen
Posts: 577
Joined: 06 Jul 2009, 17:22

Re: Muutama museo Skoteissa

Post by Ellunkana »

Täytyy kyllä myöntää että britit osaa tuon museoiden tekemisen taidon. Niin monessa erityisen hienossa paikassa on tullut vierailtua. Ja hienoja ovat nuo edellä esitellytkin paikat.
Kuitenkin on yksi johon aina tulee palattua, melko lähellä Lontoota ja helposti tavoitettavissa ainakin vuokra-autolla liikkuessa. Nimittäin Cotswold Motoring Museum: http://www.cotswoldmotoringmuseum.co.uk/ Pienimuotoinen yksityinen museo, mutta niin täynnä kaikkea autoiluun liittyvää rekvisiittaa sekä vanhoja leluja, että siellä helposti vierähtää tovi jos toinenkin, ja kuvattavaa riittää joka puolella. Ja Bourton-on-the Water on paikkana kuvankaunis, jossa pari yötä menee mukavasti, joten suosittelen lämpimästi jos sielläpäin tulee liikuttua.
Ex 1955 Series 1 88
Ex 1997 Defender 90, 300Tdi, Portofino Red
Ex 1993 Jeep Cherokee XJ 4.0 Bright White
User avatar
AVRO
Jäsen
Jäsen
Posts: 1775
Joined: 07 Jan 2008, 08:21

Re: Muutama museo Skoteissa

Post by AVRO »

Osaavat, ja tykkään kun kaikissa käymissäni museoissa/näytteillepanossa on pääaiheen lisäksi kerätty runsaasti oheiskamaa ja noita mainittuja teemanäyttelyitä. Eli kauniimpikin puolisko saattaa olla ihan mielissään kun äijän kuolatessa autoja tai lenskareita, toisessa huoneessa voi olla esillä aikakauden asumis-, tai pukeutumisjuttuja.
Varsinkin noissa sota-aikojen ilmailuun keskittyneissä on melko varmasti home frontin kuviot esillä varsin kattavasti.

Tuossa mainitsemassani Bo'ness:n museossa on autojen ja leffajuttujen lisäksi leluja sekä muuta irtaimistoa mausteena.

2016 kesällä käytiin silloisen kollegan kanssa http://www.lincsaviation.co.uk/about/ katsomassa ja on todellakin käymisen arvoinen mesta. Ja jos osut oikeana päivänä paikalle niin on Lancasterin rullailua ja koekäyttöä. Taisin tästä jo aikaisemmin intoilla, mutta ei näitä voi liikaa mainostaa.

Guuglettakaa kun täällä reissaatte, mitättömässäkin pikku kylässä voi olla vaika mitä aarteita tarjolla. Asiaa auttaa kun maa on täynnä vanhoja sodanaikaisia lentokenttiä, paljon on teollisuusalueinakin mutta niissäkin saattaa olla historiasta jotain esillä. Täällä kun ei heritagea piilotella.
Myös ajoneuvokulttuuri on vahvasti esillä, ja classic kalustoa ihaillaan peittelemättä.
P38A -97,4,x bi-fuel
RRC 3,9SE -90
S-Type 3.0 Sport, -01, RHD
P38A -95 raato
Rover 3500S efi -73
Jaguar XJ-S V12 series II -89
Clean car/Sick mind. Topicin kaappaaja #1
Post Reply

Return to “Eurooppa / Europe”