Äkkipikareissu Inveraray

Moderator: Mericsson

Post Reply
User avatar
AVRO
Posts: 1290
Joined: 07 Jan 2008, 08:21

Äkkipikareissu Inveraray

Post by AVRO » 27 Aug 2017, 01:12

Pe iltana ei ollut vielä oikein selvinnyt mihin menisi vkonloppuna, lauantain autohäppeningit liian kaukana. Ainakin ne joista tietoa, ja sääennusteetkin lupailivat sadetta joten suunnittelu jäi pähkäilyasteelle. Viikolla viittinyt muutenkaan suunnitella liikaa kun töissä on taas töitä ja tapana on että silloin tehdään pitkiä päiviä ja viikonloppunakin tarvittaessa. Nyt kuitenkin vkonloppu jäi vapaaksi kun projekti etenee hyvin.

Lauantai valkeni kuitenkin sään osalta oikein hienona, sateesta tietoakaan joten myöhään nukutun aamun aamukahvia särpiessä päätin lopulta suunnata ylämaalle. Jo pelkästään senkin vuoksi että olisi jotain uutta reittiä.
Meinasin sujahtaa Inveraray Castle:a ihmettelemään. http://www.inveraray-castle.com/visitor-information
Ko. linna ei ole sinänsä mitenkään uljaalla paikalla kallionkielekkeellä mutta ajomatkalle oli odotettavissa muhkeita näkymiä Loch Lomond:n ympäristössä ja linna kuin linna, kyllähän niitä katselee.

Nyt olin jo hirmu myöhään liikkeellä, vasta pitkästi iltapäivän puolella joten reilun 2h ajomatkan toivoin taittuvan sujuvasti. Mutta eihän siitä mitään tullut, Paisleyn tasalle meni hienosti mutta sitten tökkäs ja pahasti. M8 tie Glasgow:sta oli aivan tukossa, kävelyvauhtia etenevät jonot molemmilla kaistoilla. Jonotusta kesti Erskineen asti, joka on ainoa River Clyden ylityspaikka.
Ruuhkien syynä tietyöt, valtavat automäärät eivät mahdu yhdelle kaistalle vaikka oli lauantai. Ajatus oli ajaa Ayr:sta A737 tietä Paisleyyn ja siitä M8:lle, välttääkseni Glasgow:n isoja väyliä jotka ovat usein aika tukkoisia. Tämä ei nyt onnistunut. Erskine bridgen jälkeen sumppu avautui ja liikenne kulki kun porukka hajaantui eri suuntiin. Dumbartonin suuntaan oli kyllä kovasti tulijaa mutta kaikki mahduttiin kivasti. Splendid.

Erskine:stä oli suunta kohti Loch Lomond:ia A82 tietä käyttäen. Hyvin sujavaa liikennettä ja ihan mukavaa väylää josta näkyi kivasti järvelle ja taustalla tönöttivät vuoret.
https://forums.offipalsta.com/picture.p ... eid=206536

Ruuhkassa jonottelun ansiosta aikataulu oli pahoin kuralla. Linnalle ehtii kyllä, mutta £11 sisäänpääsymaksu ja vain arviolta reilun tunnin perilläoloaika kuulosti vähän huonolta kaupalta. Päätin ajella hienojen maisemien ja kivan mutkittelevan tien innoittamana Tarbet:iin ja katsoa siellä tilanteen uusiksi. Kahvihammas, ja lounasmahakin olivat jo hereillä ja kolottivat.
Taukopaikaksi valikoitui summanmutikassa Slanj niminen ravinteli https://www.tripadvisor.co.uk/Restauran ... tland.html joka oli tienvarressa ja varustettuna kunnollisella pysäköintialueella.
Erikoinen mesta. Vanha kirkko. Sisällä pauhasi AC/DC:n säkkipilliversio, lattiamatto on paksu/upottava tartan-kuvioinen kokolattiamatto, ovensuussa on heti tuhti baaritiski ja siinä oli reipas roteva skotti kiltissään ja poninhännässä kyselemässä mitäs matkamiehelle laitetaan? :)
Tyydyin kevyeen ruokailuun ja kahvitteluun kun miestä väkevämpien ottaminen ei sovellu autoilun kanssa ollenkaan yhteen. Ystävälliset tarjoilijatytöt kuuntelivat mitä halusin vatsantäytteeksi ja simppeli toast-lounas tulikin todella nopeasti. Pahoittelivat kyllä että olivat kovin kiireisiä kun salin toisella puolella oli iso eläkeläisryhmä ruokailemassa... tosin en ymmärtänyt ollenkaan kun palvelu oli mielestäni ystävällistä ja nopeaa. No, täällähän kuuluu pahoitella aina. Omistajan koiratkin siinä kävivät häärimässä, täällähän koirat ovat tervetulleita ja hyväksyttyjä lähes kaikkialla. Nämäkin olivat hyvätapaisia eivätkä aiheuttaneet minkäänlaista pahennusta.
Kun kumpu oli ravittu, oli hyvä jatkaa matkaa. Ruokailun aikana oli syntynyt päätös että ajan sinne Inveraray:hin jokatapauksessa.

Lyhyen ajomatkan päässä on Arrochar, ja Loch Long. Pikku pysähdys rannassa pakollisine valokuvineen, tosin pääsyy oli vastarannan katselu. Kuvat litistävät mutta melko jylhältä näytti siitä vedenrajasta nousevat jyrkät rinteet. Kuva on tosin suoraan lahdenpohjukasta selälle kuvattu eikä se oikein näytä miltään mutta livenä mittasuhteet on aika makiat.
https://forums.offipalsta.com/picture.p ... eid=206535
Tässä oli ihan lyhyt pysähdys ja jatkoin matkaa.

Seuraava pysähdys maisemien vuoksi oli Beinn Ime-huipun kohdalla ennen Cairndow kylää, varsin vaikuttavat maisemat. Ennen pysähdystä oli pitkä nousu, jota ei silmä tajunnut nousuksi... luulin jo että nyt tuli kisuun vika kun vauhti tahtoi pudota ja turbiinilukko renkkas eestaas 45mph vauhdissa. Luulin ajavani tasamaalla enkä polkenut lisää vauhtia, jossain vaiheessa tajusin että olisko tässä mäki ja lisäsin vähän vauhtia. Pitäis olla kunnon V8 niin menis vauhdilla kun vauhdilla. Tuntui tosiaan ensin siltä kun pata hyytyisi ja hyytyisi, mutta kun stoppasin näköalapaikalle niin selvis että kohtuu pitkä nousuhan siinä olikin ollut. Takaisintulomatkalla mentiin sit hirmu vauhtia, täällä on kyllä syytä olla vaihteiden käyttö myös automaagissa hallinnassa ettei polta jarruja.
https://forums.offipalsta.com/picture.p ... eid=206534
Kuvassa taustalla ylempi tie on tuloreitti.

https://forums.offipalsta.com/picture.p ... eid=206528
Laitetaan nyt uljaasta ratsustakin kuva. Onhan se brittipiiras sekin vaikka ei LR. :)
https://forums.offipalsta.com/picture.p ... eid=206533

Taukopaikalta pudoteltiinkin taas laaksoon ja vesien äärelle. Cairndow ja Achadunan olivat seuraavan lahdenpohjukan päässä, ihan pieniä kyliä mutta olivat kuitenkin ihan eläväisen näköisiä. Ihmisiä liikkuu ja palvelua on tarjolla, majoitusta yms.
A83 tie kiermurteli rantaa seuraten kohti Inverarayta, tässä ehti kuitenkin olemaan useampikin maisemallisesti hieno kohta. Kapean ja mutkaisen tien vuoksi en kuvaillut mutta suoremmalla osuudella kun ei ollut vastaantulijoita otin yhden räpsyn kun tie häipyy mukavasti tuonne vuorten kainaloon. Itseasiassa näkymät on välillä silläkin vaikuttavat kun kattoluukustakin näkyy vuorenseinämää tai metsäistä rinnettä.
https://forums.offipalsta.com/picture.p ... eid=206529

Inveraray itsessään on ihan pieni kylä, jätin kisun parkkiin kylän toiselle puolella olevalla ilmaiselle parkkialueelle ja kävelin keskustan läpi. Siihen meni noin 5min. :) Yksityiskohtana kirkko keskellä kylää, todellakin, tie kiertää kirkon siten että ajosuunnat menevät kirkon eripuolilta. Rakennus on ikäänkuin liikenneympyrän keskustassa.
Main streetillä on kauppaliikettä ja ravitsemustarjontaa, suosin pikku kahviloita ja niin nyttenkin pienen kävelyn ja satamassa istuskelun jälkeen suuntasin kahvilaan nimeltä Royal Burgh. Maan tapaan asiakas on kunkku ja se otetaan vastaan hymyillen. Näissä kahviloissa varma valinta on joku kakunpala... en oikein osannut päättää valikoimasta mutta lopulta otin lemon-rasberry kakkupalan. Ei ollut huono!! Meinas mennä kieli mukana kun oli oikeasti hyvä, suorastaan suli suuhun. Joku voi ihmetellä lemonia mutta se ei maistunut kun sen verran että toi muut maut esiin. Peitti ehkä myös makeutta joka muuten olisi tod näk ollut melkoinen. Iso kuppi kaffetta kaveriksi niin mitä sitä ajomies muuta tarviaa.

Täälläkin oli saapuessa kivasti nähtävissä että jos liikennen sujuu niin mitään valtavia turhanpäiväisiä tiejärjestelyitä ei tehdä. Maantie kulkee suoraan kylän läpi, kauppa käy ja kylä pysyy hengissä. Juuri ennen kylään saapumista on vanha kivisiltakin, jossa vain yksi ajokaista. Tätä ei ole korvattu millään hirvityksellä vaan homma on hoidettu liikennevaloilla, vuoronperään mennään.
https://forums.offipalsta.com/picture.p ... eid=206530
https://forums.offipalsta.com/picture.p ... eid=206532
https://forums.offipalsta.com/picture.p ... eid=206531

Semmoinen reissu tänään. 190miles kilahti kisun kelloon. Vaikka matkan alkuperäinen tarkoitus ja määränpää vesittyivät niin ei ollut ihan hukkareissu, hienoja maisemia ja mukavia paikallisia ravitsemusliikkeitä. Täällä on muutenkin mukava ajella kun liikennekulttuuri on jotenkin siistimpää ja leppoisampaa, kaikenlaisia menijöitä täälläkin on mutta semmoinen hirmuinen hermoilu ja mielensäpahoittelu on aika vähäistä.
Last edited by AVRO on 13 Oct 2017, 15:52, edited 1 time in total.
P38A -97,4,x bi-fuel
RRC 3,9SE -90
S-Type 3.0 Sport, -01, RHD
P38A -95 raato
Rover 3500S -72, 2000TC -72
Clean car/Sick mind. Topicin kaappaaja #1

User avatar
AVRO
Posts: 1290
Joined: 07 Jan 2008, 08:21

Re: Äkkipikareissu Inveraray

Post by AVRO » 27 Aug 2017, 12:30

Ah, viimeinen linkki oli mennyt rikki kirjoitteluvaiheessa. Laitetaan se nyt tähän perään. (kiitos editointi mahdottomuuden niri niri niri... :wink:
EDIT: linkki korjattu, kiitos editoinnin paluun. :D
P38A -97,4,x bi-fuel
RRC 3,9SE -90
S-Type 3.0 Sport, -01, RHD
P38A -95 raato
Rover 3500S -72, 2000TC -72
Clean car/Sick mind. Topicin kaappaaja #1

Post Reply

Return to “Eurooppa / Europe”